Hangyatartás - Ha nem is hallod, ő is szenved.


Mód felett érzékenyen érint a téma. Nagyon haragszok az olyanokra, akik szenvedést okoznak egy állatnak feleslegesen, lehet az óvatlanság vagy barbarizmus. Én körbeverném a gyereket aki földhöz vágta Kecskeméten a szurikáta anyukát, de úgy hogy orrán száján vér folyna. Akinél éhen döglik egy kutya, ugyanarra a sorsra juttatnám, akinél bepusztulnak az akváriumba a halak, mert 40 literes aksiba belegyömöszöl 10 aranyhalat, mert a retardáltja baszik utánna olvasni, hogy mit szabad és mit nem, annak ugyanazt a sorsot szánnám. Ennek tükrében egy elég radikális cikk következik hangyatartás témájában. A cikk néhányak számára sértő lehet. Alapját közösségi oldalon látott és személyes beszélgetésekben szerzett információk adják.

1. Elfelejtesz etetni, itatni, párásítani, takarítani.
Akkor minek tartod? Ha nincs időd rá, engedd el. Meguntad? Engedd el, add el vagy add oda valakinek. Azért kár tartanod, hogy dicsekedj velük, közben pedig az a néhány száz vagy ezer állat, éhezik, szomjazik / kiszárad, vagy épp bepenészedett fészkében rágják ki a szemét és a csápjait az atkák. Amikor elkezdtél hangyát tartani, tudtad jól, hogy foglalkozni kell velük. Vállalj felelősséget! Ha már egyszer kell a szobadísz, akkor meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezzék magukat.



2. Indokolatlan gyüjtögetés
Szóval a hangyász felismeri ha királynőt lát. Néhány fajnál pedig ha rajzás van, akkor bizony lehet találni ezer számra. És ekkor jön a kretén, begyűjt majdnem 100, vagy annál több királynőt és annak ellenére, hogy egy királynős faj, berakja őket ötösével kis nedvesítetlen tégelyekbe, mert kémcsőnek vagy 100 ft darabja. Aztán azt ugyan, hogy minek gyűjt be annyi királynőt, meg nem tudja indokolni, mert eladni nem fogja/nem tudja (itt most kivételt képeznek a kereskedők). A pláne amikor pakolják facebook csoportba a Vagus majorokat, hogy ez most királynő-é vagy sem.

3. Kísérletezgetés
Aztán van, hogy már nagyon tapasztalt a hangyász, mert már van 20 lasius királynője ami petézik és befog egy rabszolga tartó fajt. Az internet (ha nem is minden esetben magyar nyelven) teljes körű tájékoztatást ad ezeknek kezeléséről, tartási módjáról. De inkább neki áll az egyén kísérletezni. Ez nem feltétlenül rossz szándék, vagy skizofén elmére utal. Azonban ha valamit már kikutattak, akkor mi ne kutassuk újra. Aztán van ennek barbarizmus része is, amikor össze vissza mindenféle fajokat akarnak adoptálni, egymáshoz nem passzoló módon. Minap olvastam, hogy a dolgozókról a feromont úgy kívánta eltávolítani az egyén, hogy megmosta őket vízben, majd fagyasztóba rakta 1 percre. Holott elég lett volna várni 1 hetet, hogy lemenjen róluk az előző királynő feromonja, de hát siettetni kell a dolgot.

4. Siettetés, türelmetlenség
Egy hangyakolónia lassan fejlődik. Nem lesz 3 hónap alatt, több ezer fős kolónia. Ilyenkor van, hogy az ember türelmetlen és nekiáll adoptálósat játszani. Ez alapvetően nem elítélendő, sok fajt csak ilyen módon lehet beindítani. De amikor egy amúgy is szépen gyarapodó kolóniát, úgy akarok boostolni, hogy megyek és kiások egy bolyt, az onnan összeszedett tojásokkal és dolgozókkal meg szarásig rakom az enyémet, mert nekem márpedig idén kell a 2.000 egyedes kolónia, az nem szép eljárás. Ha türelmetlen vagy, tarts Guppikat, azok 1,5 hónap után potyogtatják a piciket ezer számra. Aztán elsülhet úgy is a dolog, hogy ha az ember benézi és rossz fajt használ tuningolásra, akkor komoly vérontás lesz, belepusztulhat a kolónia is.

5. Boly ásás
Van úgy, hogy szükséges!  Van az, hogy egy tapasztalt tartó, megfelelő hozzáértéssel, feltúr egy félreeső kamrát tojásokért. De az, hogy te már vagy 1 éve is foglalkozol a témával és így mindenféle utána nézés / kérdezés nélkül is szakszerűen megtudsz bontani egy bolyt, nem kicsit röhej. Csak azért b@sztatni őket, mert nincs jobb dolgod délután igazán nagy parasztság.

Zárszó!
A hangya nem nyüszít, nem vinnyog, nem fog vérezni, de attól még szenved. Ha összezárt 5 nem összevaló királynőt, semmiben nem másabb, mintha bezárt 5 kutyát, hogy ontsák egymást vérét. Ez utóbbit nem csinálod meg, mert rossz érzés ha nyüszít az állat, meg félholtan a vérében fetreng és rángatja az ideg. Amikor elnézed az adoptálás, semmiben nem másabb, mint ha egy oroszlán mellé adsz, kis cicát "falka" boostolás céljából. Bármilyen állatot is tart az ember, legyen körültekintő, ne okozzon felesleges kárt, ne szenvedjen indokolatlanul állat.